Frans Hoeben (1952), freelance regisseur van documentaires voor omroepen en andere opdrachtgevers. In 1980 afgestudeerd aan de Nederlandse Film & TV Academie te Amsterdam met het project:  "Vader en moeder, geluk ermee" een documentaire van 25 minuten over grote gezinnen.


Een selectie uit gemaakte programma's:

-Kun je ooit nog gelukkig zijn ?
(50 min-Frame, uitgezonden door de Humanistische Omroep 2007)
Kun je ooit nog gelukkig zijn wanneer een van je ouders kanker heeft gehad en daar misschien zelfs aan dood is gegaan. Vier kinderen kijken terug op de ziekte van hun ouders en wat voor invloed dat op hun leven heeft gehad. Hoe hebben ze zich daaruit gered. Zes jaar geleden werden deze kinderen geportretteerd in ‘Verdriet door je hoofd’. Toen zaten ze midden in het ziekte-proces. Nu kijken ze daar op terug.

-Patat, pom of pasta (6x25min–Interakt, uitgezonden door Teleac 2006)
Een vrolijke, informatieve serie over het koken in andermans keuken.
Cultuurverschillen en eetgewoontes worden besproken door presentator Oren Schrijver terwijl hij samen met de kok een maaltijd bereid voor de gasten uit een andere wereld.

-Sporen in het land
(4x25min-SNG-Film, uitgezonden door Omroep Brabant 2006)
Hoe kun je een oude verdedigingslinie weer zichtbaar maken in het landschap. Multi-media project over landschapsarchitectuur in West Brabant. Hoe verenig je cultuurhistorie, natuurbeheer en de moderne eisen van de economie in één landschapsontwerp rond de vestingstad Bergen op Zoom.

-Vetlekker (4x15min Frame, uitgezonden door Teleac 2004)
Educatieve serie voor het basisonderwijs over het afleren van slechte eet- en beweeg-gewoontes. Bewegen is leuk!

-Halte Kanker (DVD voor KWF 2004)
DVD voor en over pubers die een vader of moeder met kanker hebben.

-Hoge Bomen / Rijk de Gooyer (50 min-uitgezonden door AVRO 2003)
Niet geautoriseerd portret van een van Nederlands meest gevraagde film-acteurs. Uitgezonden in de serie ‘Hoge Bomen’.

-Virtuele Gastarbeiders (25 min, uitgezonden door IKON 2002)
Moderne computertechnieken maken het mogelijk om via internet in een ander land te werken dan waar je woont.

-Verdriet door je hoofd (50 min-Frame, uitgezonden door de Humanistische Omroep 2001)
Wanneer je als kind een vader of moeder met kanker hebt komt je wereld op z'n kop te staan. Documentaire over de ervaringen van vijf kinderen die een vader of moeder (dreigen te) verliezen.

-Het Noorse Model (25 min, uitgezonden door IKON 2000)
In Noorwegen werden 10 jaar geleden alle instellingen voor geestelijk gehandicapten gesloten. Voor veel mensen in Nederland geldt deze beslissing als een voorbeeld voor hoe het zou moeten in de geestelijke gezondheidszorg. Prof. Kristjana Kristiansen was een van de motoren achter deze ontwikkeling. Portret van een bevlogen persoon.

-Slapeloze nachten (25min, uitgezonden door IKON 2000)
De 24-uurs economie dwingt ons steeds vaker in vol-continu ploegendiensten te werken. Maar wat voor gevolgen heeft dit voor de gezondheid en het slaap-patroon van de Nederlanders.

-Monsters Vangen
(45 min-View Point Productions, uitgezonden door NCRV 1999)
Voor communicatief gehandicapte kinderen zit de wereld vol enge monsters. Beeldend kunstenaar Rene Hoeben helpt hen die monsters op te sluiten in kooien van verf en papier.

-Geen buizen maar huizen (45min, uitgezonden door RVU 1997)
Documentaire over over het verzet van de actiegroep Nieuwmarkt tegen de aanleg van de Metro in Amsterdam maar vooral tegen de groot-steedse plannenmakerij van Gemeente en speculanten. En over de onschatbare waarde die dit verzet had voor hoe de stad er tegenwoordig uitziet.

-Employability (25min-Viewpoint 1996)
Opdrachtfilm van 25 minuten voor ICT consultancy-bedrijf Cap Gemini over de nieuwe werknemer. Hij moet permanent bijscholen en vooral zeer mobiel moet zijn. Een eigen buro of een vaste functie behoren tot het verleden.

-Poëzie is woordkunst (45 min, uitgezonden door RVU 1996)
Documentaire over de inspiratiebronnen van de Vlaamse experimentele dichter Paul van Ostaijen met Jan Decleir, Dora van der Groen en Johan Leisen. Muziek van Henny Vrienten.

-Op een broeihete lentedag (50 min-TV Dits,uitgezonden door NPS 1996)
De Rus Sacha Levinson keert terug naar zijn geboortestad Moskou. Hij geeft een rondleiding door de stad aan de hand van zijn favoriete boek "De Meester en Margarita" van Boelgakow.

-De macht van Morpheus (50 min, uitgezonden door RVU 1995)
Een film over het geheimzinnige verschijnsel van de slaap. Met gedichten van Rutger Kopland.

-Het meer der herinnering
(70 min-Frame, uitgezonden door  RVU 1994)
Portret van de Nederlandse schrijver Rudy Kousbroek die de plekken van zijn jeugd op Sumatra bezoekt en tevens terugblikt op het omstreden Nederlandse koloniale verleden.

-Pei Ling en Munetaka (2x20min-Circe, uitgezonden door KRO 1992)
Het Chinese meisje Pei Ling woont in Paterswolde en twijfelt tussen Buddha en Jezus. De Japanse jongen Munetaka woont in Amstelveen en zijn vader ligt zowel in Nederland als in Japan begraven. Twee portretten in de KRO-jeugdserie "Kleurrijk".

-Poncke Princen, een luis in de pels (32min, uitgezonden door RVU 1991)
Illegaal opgenomen portret van deze omstreden Nederlander, die in 1947 overliep naar de Indonesische onafhankelijkheids-strijders en sindsdien vecht voor de mensenrechten in Indonesië.

-Muur-Vaste Idealen (50min, uitgezonden door RVU 1990)
Drie Nederlandse vrouwen vertellen over hun idealen en over hun vreugde of teleurstelling in de voormalige DDR net na de val van de Muur. Zij maakten zowel het begin als het einde van deze socialistische staat mee.

-De Hollandsche Waterlinie (50min, uitgezonden door RVU 1989)
Historische documentaire over een uniek verdedigingssysteem met talloze sluizen, kanalen en forten tussen Muiden en Gorkum. Een illusie van veiligheid die in 1940 definitief eindigde. Inmiddels is deze unieke linie omgevormd tot een keten van monumenten.

-Chinezen in Nederland (3x50min, Yucafilm, uitgezonden door NOS 1987)
Serie documentaires over de Chinese gemeenschap in Nederland. Hoe zijn de Chinezen hier terecht gekomen, waar komen ze precies vandaan en hoe gaat het met de volgende generaties.

-Jongeren en straf (5x25min, uitgezonden door RVU 1985)
Serie van vijf afleveringen van elk 25 minuten over hoe jongeren reageren op de straf die ze krijgen opgelegd.

-Lelystad, stad in de polder (45min, uitgezonden door KRO 1983)
Documentaire over de stad in de Flevopolder die ideaal moest worden.

-Wie heeft de toekomst (3x25min, uitgezonden door VARA 1982)
Serie van drie afleveringen van elk 25 minuten over jongeren en hun toekomstdromen.
patat_pom_of_pasta.htmlsporen_in_het_land.htmlkankerclip.htmlvirtuele_gastarbeiders.htmlverdriet_door_je_hoofd.htmlhet_noorse_model.htmlmonsters_vangen.htmlgeen_buizen_maar_huizen.htmlemployability.htmlpoezie_is_woordkunst.htmlbroeihete_lentedag.htmlmacht_van_morpheus.htmlmeer_der_herinnering.htmlmuur-vaste_idealen.htmlwaterlinie.htmldrink_water.htmljongeren_en_straf.htmlshapeimage_1_link_0shapeimage_1_link_1shapeimage_1_link_2shapeimage_1_link_3shapeimage_1_link_4shapeimage_1_link_5shapeimage_1_link_6shapeimage_1_link_7shapeimage_1_link_8shapeimage_1_link_9shapeimage_1_link_10shapeimage_1_link_11shapeimage_1_link_12shapeimage_1_link_13shapeimage_1_link_14shapeimage_1_link_15shapeimage_1_link_16
Curriculum Vitae
Specialisatie:
Regie documentaire, camera
 
Werkte voor omroepen als:
NPS, NOS, AVRO, VARA, KRO, NCRV, RVU, TELEAC, HUMAN
 
Docentschappen:
-Film & Multi-media op de Hogeschool Leiden
-Camera en montage bij
Open Studio in Amsterdam
-Workshops op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en de AKI in Enschede
 
Opdrachtgevers:
Amnesty International
GVB
Gemeente Amsterdam
Philips
Cap Gemini
KWF Kankerbestrijding
VOKK
Ned. Ver. van Huisartsen
Vrije Universiteit Amsterdam
Uitgeverij Zwijsen